Sadonkorjuu!

Kaikki jäi kovin pieniksi mutta koska olen tämmöinen ”ruokaahan ei roskiin heitetä” -tyyppi niin pilkoin pikkuruiset herkun alut pakkaseen.

Nyt se on uskottava että syksy on ihan oikeasti täällä. Syksy tuli tavanomaista aikaisemmin mikä yllätti. Pakkanen ehti siis vierailla meillä ennen kuin ehdin aloittaa sadonkorjuuta. Onneksi se ei vaikuttanut mihinkään ja sain sadon talteen kaikesta huolimatta

Satoa!! Huonosta kesästä huolimatta mekin saatiin satoa! Ei ihan sitä mitä ehdin lupailla aikaisemmin kesällä, mutta niin vain kävi että syksyn sateet pisti loppukirin käyntiin kasvimaalla ja sain kuin sainkin jotain mitä keräillä kasvimaalta. Omasta tuli hiukan niukemmin mitä vanhempieni peltoon kylvämäni mutta kaikki on eteenpäin. Kun aloitin perunoiden noston niin suorastaan yllätyin perunoiden määrästä. Ei ne suuren suuria olleet mutta kyllä niilläkin mennään pitkälle talveen ellei jopa kevääseen. Vaan ei tätä turhaa lärinää tähän alkuun tämän enempää! Olen itsekkin sen verran innoissani että mennään suoraan asiaan!

Perunaa, perunaa!

Perunaa tuli näillänäkymin koko talven tarpeisiin

Perunamaalta saatiin tosiaan pottu jos toinenkin. Kotipellon maa oli kovin savista, sillä maa tuotiin muualta. En silti valita. Voinhan käyttää tätä pientä tilkkua jatkossa sellaisten kasvien kasvatukseen, jotka viihtyvät enemmän savisemmassa maassa. Siemenpottuja en nimeltä enää muista mitä kaikkea sitä tuli nyt maahan oikein istutettua mutta kolmea lajiketta niitä oli. Kaksi lajiketta oli sellaisia, jotka olin ostanut syönti pottuna viljelijältä ja toisen lajin kaupasta. Ne oli mennä huonoksi joten pistin ne multaan. Vanhempieni tontille ostin ihan siemenperunaa. Oma vika mutta minkäs teet. Nyt olisi mukava tietää mitä lajia mikäkin oli, jotta olisi jotain käryä ensivuodelle mitä kannattaa istuttaa uudelleen ja mitä ei.

Olen nähnyt ja itsekkin aiemmin tehnyt sitä että ne oikein pienet perunat tulee hylättyä ja jätettyä peltoon mätänemään. Tänä vuonna tein totaalisen poikkeuksen ja keräsin pienetkin kolikkopotut talteen. Ne ajattelin pestä, höyryttää ja vakumoida. Ajatuksissa kävi että pikkupotut olivat vähän kuin pommersseja, joita voisi talvella pannulla lämmitellä. En tiedä onnistuuko mutta yritetään ainakin. Jos ei itselle kelpaa niin onneksi talosta löytyy muitakin joille kypsät potut maistuvat.

Perunalaatikko

Sillävälin kun itse pyörittelin keittiössä perunoita niin isäntä kävi askartelemassa pyynnöstäni meille perunalaatikon. Sain aikaisemmin Facebookin roskalava ryhmän kautta puutavaraa ja joukossa oli melkoinen keko kyseistä puurimaa ja sehän sopi tähän laatikon tekemiseen oikein hyvin. Rimaa jäi vielä niin paljon että saan toisenkin samanlaisen laatikon talon kellariin.

Pientä hyvää!

Palsternakkaa/porkkanaa/mangoldia/kania

Porkkanat, palsternakat ja sipulit eivät tänä vuonna onnistuneet sitten niin ollenkaan. Kaikki jäi kovin pieniksi mutta koska olen tämmöinen ”ruokaahan ei roskiin heitetä” -tyyppi niin pilkoin pikkuruiset herkun alut pakkaseen. Kyllähän näitä voi kastikkeisiin, lisukkeisiin ja keittoihin käyttää. Porkkanan naatit ajattelin osan kuivata ja koska niitä on niin paljon niin osan naateista silppuan aja pakastan. Ajattelin hyödyntää naatit ruuanlaitossa ja salaateissa. En ole koskaan kokeillut vanhemmilla varsilla miten niille käy ja miltä maistuvat mutta ensi kesälle vinkiksi! Nuorten porkkanoiden naatit sopii oikein hyvin esimerkiksi salaattiin ja kuivattuna mausteeksi. Ja koska naatteja on niin paljon niin kanatkin saavat oman osansa ja jos minulta kysytään niin taidan muutaman nipun kuivata kaneillekkin.

Kaneista puheenollen! Olen iloinen siitä millainen määrä lihaa meni pakkaseen omista kasvateista! Ensi vuotta ajatellen olisi tarkoitus lisätä kaneille hiukan lisää tilaa ja tehdä kanin kakruille navettaan oma paikka mihin voisi osan patakaneista majoittaa kasvamaan. Tämä mahdollistaisi sen että poikueita raaskisi laitattaa alulle useamman. Varsinkin nyt kun meille jäi kasvamaan yksi naaras lisää. Ja tämähän tietää enemmän taas lisää lihaa. Kissat ovat ihan höperöinä kanin lihaan enkä kyllä yhtään ihmettele.

Muuta satoa

Puutarhasta sain kerättyä talteen myös hiukan kehäkukkaa, selleriä, punajuurta sekä lisää pieniä porkkanoita. Kehäkukat kuivatan ja kokeilen käyttää esimerkiksi leivonnassa väriä tuomaan. Teessäkin kehäkukkaa voisi kokeilla. Sellerin kuivatan myöskin ja käytän maustamiseen. Selleri ei ehtinyt kasvattaa juuri muuta kuin lehtiä niinkun kävi punajuurellekkin. Kun huomasin isot lehdet mitä punajuuret olivat kasvattaneet, ehdin jo innostua mutta maan alla ei ollutkaan juuri mitään.

Härkäpapua ei hirveitä määriä tullut mutta tulipahan kokeiltua sitäkin. Siemenet kuivatan ja katson josko nuo lähtisi itämään keväällä. Herneille sattui hassusti, sillä ennenkuin ne tuuleentuivat niin nämä päättivätkin lähteä itämään palkojen sisällä. Osan keräsin kiusallanikin ja aion säästää niitä kanoille talveksi. Sieniä ja viinimarjoja tuli todella vähän. Toivottavasti ensivuonna menisi niidenkin osalta paremmin. Vähän lannistaa kun korjattavaa ei juuri tullut mutta jospa ensi vuonna luontoäiti olisi armollisempi.

Avava olisi halunnut vielä ulos mutta yöhumpat on nyt humpattu.

Ennenkuin pistän listaa muista jotka ovat paneutuneet tämän vuoden satoon niin kerron meidän sadosta vielä sen verran että sain muilta ihmisiltä omenoita joista tulikin sitten tehtyä hilloa ja mehua. Ja lisäksi sato listaan saan merkitä koko vuodeksi hunajaa jota tuli heittämällä yli omien tarpeiden ja osakkaillekkin riitti vaikka kesällä vähän pelkäsin että miten hunaja määrän kanssa käy.

Kaappeihin sujahti myös kuivattuja lehtiä pihlajasta, vadelmasta, siankärsämöstä, voikukasta, koivusta ja maitohorsmasta. Myöskin vähän marja-aroniaa, siankärsämön- ja voikukan kukkia, maitohorsman- ja syreenin kukkia ja pelto-orvokkia päädyin myöskin kuivaamaan. Syreenistä teinkin sokeria mutta muut säilöin sellaisenaan. Voikukasta tein myös sokeritahnaa jota aion laittaa soppien joukkoon makeutta tuomaan.

Ps. Tuo pinkki pinkopahvi napottaa viimeistä kuukautta paikoillaan! Meidän talon sisäpuolella tapahtuva remontti sai sysäyksen eteenpäin kun sattuman kautta ja puolivahingossa meille tuli sähkömies tekemään tarkastusta ja tämä jätti tarjouksen koko talon sähköjen uusimisesta. Saa nähdä millainen opetteleminen on kun nyt on ensin ehtinyt tottua tekemään kaikki ruoka puuliedellä ja kohta on taas käytössä sähköliesi! Ja jos joku jäi miettimään miten tuo pinkopahvi asiaan liittyy niin se täytyy poistaa, jotta sähköjohdot saadaan laitettua samantien oikeille paikoilleen.

Muita aiheeseen paneutuneita tässä kuussa olivat:

Tsajut

Puutarhahetki- Suurien unelmien puutarhablogi

Kohti laadukkaampaa elämää

Sarin puutarhat

Elämää korvessa

Rakkautta ja maanantimia

Riippumattomammaksi

Laura eli Javis

Villa Kotiranta

Caramellia

Harmaa torppa

17 vastausta artikkeliin “Sadonkorjuu!”

 1. Komea perunalaatikko <3 Omenia kuskatessa onkin tullut todettua ettei viileää säilytystilaa tosiaankaan ole liikaa. Varsinainen kellari on jyrkkine ja kapeine portaineen vähän hankala, mutta onneksi tuo tiilinavetta tarjoaa paikkoja mihin pakata omenalaatikoita. Hyvät säilytystilat ovat kyllä tarpeen. Ensi vuonna raaskin ehkä minäkin kerätä siankärsämöä, tähän asti olen vaan levittänyt sen siemeniä uusille kasvupaikoille. Villivadelmaahan täällä on kaikki paikat täynnä, siitähän saisi teeainekset kasaan kun vaan muistaisi hyvään aikaan kerätä.

 2. Voi vitsit kun tulee oma lapsuus mieleen tästä postauksesta. Miten kerätään ja säilötään. Talvi sitten meillä kehrättiin ja kudottiin mattoja 🙂 Syötiin herkullista pataa, joka oli omasta maasta saatu.

 3. Olipa kiva löytää tänne sinun blogiisi ❤️
  Oletpa ollut ahkera ja hienosti saanut kaiken otettua talteen. Minua jäi vaivaamaan nuo porkkanoiden naatit. Siis omat. Koska vaikka käytinkin osan salaatteihin ja ihan ruoan koristeluun, niin suuri osa meni silti kompostiin. Sanoinkin tässä äskettäin miehelle, että pitäisi hommata muutama kani tänne sitä varten 🙂

  1. Kanit ovat melkoinen apu ruokahävikin vähentämisen kanssa. Meillä menee todella vähän enää hukkaan oikeastaan yhtään mitään kun eläimiä on taloon tullut

 4. Voikukkatahna, miten sellaista tehdään? Ihan hyvän loppukirinhän te otitte sitten onneksi. Monenlaista saitte säilöttyä ja perunasato vaikutti oikein suurelta. Onko teidän kanit jotain spesiaalia liharotua? Tuo on mielenkiintoinen aihe, voisin kuvitella kanin lihan olevan sieltä ekologisimmasta päästä. Maistuuko se riistalta?

  1. Voikukkatahnaa tein niin että keräsin voikukkia ja nypin niistä vihreät osat irti. Sokeri on helppo mitata sillä sokeria tulee samanverran mitä kukkia. Muistaakseni hiukan painelin kukkia kasaan sillä muuten ilmaa jää hirveästi väliin. Plendasin koko komeuden jolloin saan kellertävää sokeritahnaa.

   Meiltä löytyy puhtaita kalifornialaisia sekä uudenseellannin punaista ja uudenseellanninpunaisen ja suurhopean sekoitus. Näistä sitten tulee sekoiteltua. Urokset on kaikki kalifornialaisia. Toivoisin saavani suurhopeaa joskus sillä sitä on kovasti kehuttu hyvä kasvuiseksi.

   Kanien liha on todella ekologista ja nopea kasvuista.Itse liha on miedon makuista ja maku muistuttaa hieman broileria.

 5. Satokausi on ihanaa ja parasta kun saa vaikka mitä hyvää omasta maasta!

 6. Kanit ovat hyvä konsti pistää varsinkin vanhempia naatteja hyötykäyttöön, kun narskuttelevat niitä niin mielellään. Porkkanan naateista saa kyllä ihanan mausteen varsinkin keittoihin silputtuna. Upean sadon olette saaneet 🙂

 7. Kanin liha on niiiiin hyvää. Jahka nuo kesäkalkkunat siirtyvät meiltä pakasteen puolelle aletaan huhuilla kaneja meillekin. Muutaman kerran olen sitä rekosta ostanut ja ihan koukkuun on jäänyt koko perhe.

 8. Upea perunalaatikko. Meiltä puuttuu kunnon säilytyspaikka perunoilta ja ne ovat olleet erilaisissa paperisäkeissä tms. Pitää siis ryhtyä nikkaroimaan, kiitos innoituksesta.

 9. Voi kun täälläkin olisi sellaisia roskalavoja, joista saisi kunnon puutavaraa. Saisi omilla mitoilla perunalaatikot, sellaiset, joita jaksaisi nostella. Monet muuten esikeittää uusia perunoita pakkaseen, saavat sitten joulupöytään, mutta sinä pistit vielä paremmaksi, tuo saattaisi olla kyllä hyvä konsti käyttää ne pienimmätkin ”kirjoittaa itselleen muistiin”. Ollaan kuitenkin tyytyväisiä vähäänkin satoon – se on kuitenkin enemmän kuin ei mitään 🙂

  1. Kannattaa muuten tarkistaa oman paikakuntasi nimellä löytyisikö facebookista roskalavaryhmää. Sellaisista olen mmyös saanut paljon käyttäkelpoista tavaraa joita olen pystynyt hyödyntämään omassa taloudessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *