Mikä kaikki siis muuttuu? No ihan ensinnäkin se että viljelyä tulee huomattavasti enemmän mikä mahdollistaa suuremman ruokakunnan ruokkimisen oli vuodenaika mikä hyvänsä. Myöskin pihalla olevia kaivoja olisi tarkoitus puhdistaa ja tutkia, jolloin puhtaampaa vettä saisi ihan jo pihamaalta.
Viljelyn lisäksi haaveilen edelleenkin kotitarve naudasta joten muutama isompi ”muumuu” olisi harkinnassa. Meidän tämän hetkiset vuohineidit tuottaisivat toki maitoa mutta vuohien maitoa suunnittelin käytettäväksi juustoihin sekä sille ajalle kun lehmästä ei maitoa heru. Olisi siis aina jokin maidon lähde. Näin turvaisin rakkaan jogurttini saannin vähän varmemmin ja vielä kotitekoisesti.
Myös kesäsikoja olen päässäni pyöritellyt pidemmän aikaa. Sioista saisin arvokasta lantaa pelloille ja ravintoa kissoille ja haaveilemalleni koiralle jota meillä ei vielä ole. Unohtamatta että vuoden synkimpänä päivänä voisi herkutella ihan oman sian pakaralla. ….Johan lähti taas laukalle mutta niinhän se aina kun pääsee makustelemaan tulevaa.
Myöskin viljan suhteen olen suunnitelmiani uhrannut. Mitä jos sitä tulevaisuudessa nostaisi kaapista sellaista jauhoa jonka onkin jauhanut itse. Myllyhän toki käy sähköllä joten jauhoja saisi myllätä tasaisin väliajoin jotta kaapissa olisi kotivaraksi jauhoja ja jos mylly vain on litistävää mallia niin siinähän pian käy niin että kaurahiutaleetkin tulee omasta takaa. Viljelyyn tulee niin kauraa kuin ohraakin. Saa vain nähdä miten niiden kanssa käy. Jos toivotusti eli hyvin niin kotivara tulee nousemaan näidenkin puitteissa.
Tuo 72 tuntia selvittäisiin. Useimmin pitäisi kyllä päivittää kaapit tällaisen varalta.
Jos päädyt kesäpossujen omistajaksi niin kokemukset sitten kiitos jakoon! Meillä on asiaa myös pyöritelty jo useamman vuoden ajan, mutta kiristyneet aitavattimukset mietityttävät kovasti. Muuten varmaan olisikin jo possu ja sen kamu kesällä tuolla jossain tontin nurkassa.
Varmasti kerron. Aitavaatimuksien vuoksi meillä siat eivät ulkoile. Tupla aitausta emme pysty toteuttamaan kivikkoisen maan ja maansuojelun vuoksi.
Lisää kotivaraan vielä paahtamattomia kahvipapuja, säilyvät paahdettuja paremmin, ja kahvimylly niin saatte suvun kesken juotua rauhassa päiväkahvit muun maailman panikoidessa vajavaisen kotivaran kanssa 😉
Ruoan puolesta meilläkin pärjättäisiin oikein hyvin jokunen päivä, mutta vettä en kyllä mistään lähistöltä löytäisi. Jääkaapissa aina pari pulloa, mutta sillä ei pitkälle pötkitä.
Hienostihan teillä siellä maalla pärjätään ja ihanaa, että voit ottaa kaupunkilaissukulaisia majoittumaan teille hädän hetkellä.
Hienoja haaveita sinulla, toivottavasti saat ne joskus toteutumaan.
Odotin tätä päivitystä enkä pettynyt. Kivasti olet myös muotoillut blogissa kysymykset ja vastaukset.
Kiitos. Päätin vähän ”haastatella” itseäni kun kirjoitin juttua
Minä, kaupunkilainen, alan pikkuhiljaa ymmärtämään kuinka ne minun päivittäiset apulaiset (24/7 auki oleva Prisma, Wolt, Foodora, Bensikset sun) ei välttämättä olekaan silloin apuna, kun niitä todellakin tarvittaisiin 😉
Teillä kuulostaa asiat olevan aivan kohdillaan !
Teidän kotivaralla pärjää nytkin pitkälle.
Tykkäsin myös tuosta, kun pohdit tulevaisuuden kotivaraa.
Teillähän on luontaisesti kotivaraa vaikka minkä verran! Mulle tuli mieleen sellainen kysymys, että mitä eläimiä teillä on navetassa? Mietin, että jos vettä ei saa ja sen voi noutaa kuitenkin ihan läheltä järvestä, niin onko siinä kuitenkin jokin haaste tarvittavan veden määrää ajatellen navetta-asukkien osalta?
Meidän linkki muuten puuttui sun listalta 😉 Olethan ihana ja lisäät sen kun joudat 🙂 https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Meiltä löytyy navetasta tällä hetkellä kanoja, kaneja, vuohia. Veden kanto ei siis ole ongelma. Sitten jos ja kun taloon tulee nautoja niin veden kannosta tulee haastavaa. Paitsi että siinä vaiheessa kaivot tai ainakin toinen niistä on käytössä sillä ammuille ei sisältä ruettaisi vesiä normaalitilanteessa kantamaan. Kaivokin on niin kivassa paikassa että ladon oven kun aukaisee niin kaivo onkin oven vieressä. Ja ladosta on suora kulku navettaan joten kanto matka on todella lyhyt.
Pssst. Linkkisi on kyllä listalla 😉
Voi ristus 😀 No niinpä onkin 😀 *lisää kotivaralistalle lukulasien puhdistusaine* 😀
Tuota vesiasiaa jäin pohtimaan siksi, kun meillä on haaveena muutama vuohi ja kanoja. Kanat nyt ei, käsittääkseni, mitään huikeita määriä vettä tarvitse, mutta noita viranomaisjuttuja lukiessani lukaisin tuotantoeläimiin liittyvää osiota, jossa taisi olla n. 400 litraa se lehmien vedentarve ja se kuulostaa hurjalta määrältä ja mietin paljonko vastaava määrä on vuohilla. Meillä ei ole vielä vuohia tai kanoja, koska niille ajateltu rakennus pitää remontoida joskus, mutta yksi haaste on myös sekin, että eläimille on saatavilla vettä. Meidän kaivo vaatii sähköä, joten aggru sille ainakin pitää varata. Tuolta järveltä saakka, eritoten talvisin veden noutaminen olisi jo raskasta.
Meillä on se parikymmentä kanaa tällä hetkellä ja heillä on muistaakseni viiden litran vesiautomaatti. Se riittää päiväksi tirpoille ja joskus ovat juoneet päivän aikana puolet vedestä. Vuohille taas meillä menee parisen lirtaa päivässä per pää, jos sitäkään. Vähän tuntuvat niukkajuomaisia olevan mutta jos ei mene enempää niin en ala pakottaakkaan.
Ajatuksia herättävä postaus! Pitäisi itse edes ajatustasolla käydä läpi nämä samat asiat. Kuivatarvikkeita kaapista kyllä löytyy melkoisesti mutta ehkä niitäkin voisi vähän päivittää. Asun kerrostalossa joten jos sähkö ei toimisi niin lämmintä ruokaa ei ainakaan saisi kun ei ole omaa tulisijaa eikä edes parvekegrilliä. Myös vedensuhteen pitäisi varautua jos sen saanti hanasta loppuisi. Kynttilöitä meiltä löytyy yllin kyllin joten ihan pimeässä ei tarvitsi olla. Myös taskulamppu ja siihen paristoja on aina kyllä käyttövalmiina. Tähän opin varautumaan yhden pidemmän sähkökatkon jälkeen tai oikeastaan niitä oli useampi yhtänä talvena.
Uskoisin, että ruokaa loppujen lopuksi olisi tarpeeksi vaikka ensin meinasin sanoa ei. Kannellinen vesiämpärikin löytyy, mutta tyhjänä toki tällä hetkellä – jos ehtisi sen täyttää ennen sähkökatkoa niin juomavesikin löytyisi.
Omavaraistalous on tärkeä asia. Minusta sitä saisi harrastaa enemmän ihan kansallisellakin tasolla. Kiitos tästä postauksesta.