Kotivara, hätävara

Tiesitkö että jokaisessa asunnossa tulisi olla ruokaa ja juomaa niin että niillä kyseinen jääkaappikunta pärjäisi seuraavat 72 tuntia? Entä miten kävisi jos tälläinen tilanne tulisi oikeasti kohdalle? Kun kauppoihin ei pääsekkään eikä sähköä ole. Tähän asiaan päätettiin tarttua ihan yhteistuumin eli kyseessä on yhteispostaus ja tällä kertaa mukana on myös uusia blogeja joita emme ole ennen vielä näissä yhteispostauksissa ole päässeet lukemaankaan. Ja hei! Valehtelematta olen innoissani tästä ja tiedän muuten sen että saan jättää paljon asioita pois sillä jutusta muuten tulee kirjan pituinen!

Tämän hetken kotivara

Olen miettinyt sitä miten meille kävisi jos sähköt katkeaisivat eikä kauppoihin pääsisi kolmeen päivään. Mistä vesi? Entä onko ruokaa? Miten eläimet? Lämmitys? Entä peseytyminen? 

No sehän selviää kun alkaa mietiskelemään. Sen jo osaan ihan suoriltaan sanoa että kolme päivää menisi kevyesti kotivaran turvin eikä meillä tarvitse tinkiä juuri muusta kuin valon määrästä ja helposta, puhtaasta vedestä.  

Meidän kuiva-aine kaapista löytyy aina pastaa. Joko itse tehtyä tai kaupan mutta sitä on aina ja minut tuntien sitä on vähintään arviolta 1000g eri muodoissa. Kaapin kätköistä löytyy aina vakiosti vähintään kaksi-kolme kiloa jauhoja. Tällä hetkellä kaapissa on yli 13 kiloa jauhoja. Älkää kysykö miksi! kaapista löytyy aina jonkinlaisia säilykkeitä. Kalaa, ananasta ja tomaattia nyt lähinnä mutta onhan sekin jo eteenpäin. Riisiäkin meillä tuntuu eksyneen kaappiin ja nyt on viime vuosi menty muutaman kilon riisi jemmalla. Tämän selitän sillä että kanat tykkää riisiherkuista ja itse ostan sitä viiden kilon säkin kerralla. Orava kun olen ja menneisyyden haamut vielä sen verran kummittelee että ruokaa täytyy olla kaapeissa. Eikä unohdeta hunajaa! Mehiläisten ahkeroinnin vuoksi keittiöstä löytyy aina (ainakin tästä vuodesta eteenpäin) useampi kilo hunajaa!

Kaapeista löytyy perustarvikkeita kuten sipulia, voita, jogurttia ja jonkinlaisia salaattiaineksia. Jogurtille annan erikois maininnan, sillä sitä kaapissa tuntuu olevan aina useampi purkki niin että määrä hipoo puolta kiloa. En tiedä mikä ytty niitä on ostaa aina niin paljon kerrallaan mutta eipähän tarvitse heti olla kaupassa ostoksilla! Kellarista löytyy lisäksi vielä monta kiloa perunaa joten näiden ruokien kanssa mennään jo pitkälle.

Viime syksyn satoa joista osa on kuivattu.

Kellarista puheenollen! Jos sähköt sattuisi katkeamaan niin minun ei tarvitsisi miettiä jogurttieni surkeaa kohtaloa vaan voisin kiikuttaa ne kellarin viileyteen turvaan. Jääkaappia ei siis tarvitse ahmia tyhjäksi vaan tavarat siirtää kaikki kellariin tai kellarin rappuun. Kellarihan on tietysti pilkko pimeä eikä sinne tule valoja mistään niin on hyvä muistaa että asunnosta löytyy aina kynttilöitä. Tykkään poltella niitä ja kannan niitä Laikku kissani haudalle.

Vaan mitenkäs sitten ne tavalliset toimet jotka vaativat vettä?

Me olemme sen verran onnekkaita että asumme hyvin lähellä järveä, joten vettä pystymme hakemaan järvestä. Järven vesi ei ole mitenkään järin kirkasta joten vettä joutuisi seisottamaan jotta enimmät moskat laskeutuisi pohjalle. Vesi olisi hyvä myös keittää ja jotta ei tarvitse olla kokoajan lieden ääressä niin lämmitys onnistuu paremmin saunan vesipadassa. Vesipataa voi hyödyntää myös pyykkiveden lämmitykseen sekä siihen mihin se on tarkoitettukkin eli kylpyveden lämmitykseen. 

Mitenkäs eläimet?

Navetassa ei oikeastaan muuta muutosta tulekkaan kuin se että pimeyden laskeuduttua emme siellä enää kävisi koska emme näkisi mitään. Kissojen kohdalla saattaa tulla jännät paikat, sillä jos katkos tulisi kesällä niin pakastimet lähtisivät sulamaan, jolloin tehtäisiin extra työtä että pakastimet pysyisivät mahdollisimman pitkään jäässä. Kissoille ruokaa pakkasesta ottaisin ulos kerralla suuremman määrän, laittaisin lihat kylmälaukkuun ja laukun kellarin viileyteen. Jos sattuisi niin että pakasteet pääsisi katkon vuoksi sulamaan, eikä niitä kissat ehtisi syödä ennen pilaantumista niin hidastaisin pilaantumista  kypsentämällä lihat. Onneksi kissat eivät niin nirsoja ole etteikö hätätilanteessa maistuisi kypsäkin liha. 

Meille ei tulisi katkoksen aikana kylmä, sillä talomme lämpenee ainoastaan puulla. Ja enkä tarkoita nyt pannuhuoneessa tapahtuvaa puulämmitystä (mikä muuten, HOXHOX!, Vaatii sähköä) vaan jokaisessa huoneessa eteistä ja pesuhuonetta lukuunottamatta on oma tulipisteensä. Makuuhuoneessa on pönttöuuni, tuvassa on liesi ja leivinuuni, olohuoneessa ja perimmäisessa makkarissa on varaavat takat. Näiden turvin pysymme lämpimänä oli sähköjä tai ei. 

Talon lämmitys?

No ei. Kuten jo aikaisemmin paljastin niin meillä on tuvassa leivinuuni sekä puuliesi, joten ruokaa voidaan tehdä aika laajasti keitoista limppuun

Ei teillä taida tulla ongelmia ruuanlaitonkaan kanssa?

HEIHEIHEI!! UNOHDIT VESSAN!

No melkein. Se kun meillä ei tarvitse vettä tai sähköä toimiakseen oikein. Meidän vessassa majailee erittelevä kuivikekäymälä. Tämän vuoksi vedettömät ja sähköttömät pissareissut on meille jo arkipäivää. <3

Muuta extraa? Kaunista ja maukasta?

Sähköttömyyden voi toisaalta viettää myös nauttien. Kesän ja kevään aikana tuli kuivattua paljon tee aineksia ja kellariin on sujahtanut mehuja sekä hilloja. Mikäs siinä kuin lettuja paistamaan ja hilloa päälle. Kaappien päältä löytyy myös kuivattuja sieniä. 

Tulevaisuuden kotivara

Nykyisellä kotivaralla pärjäisimme reilusti yli kaksi viikkoa kahdestaan mutta mitenkäs tulevaisuus kun suunnitelmat ovat kuitenkin siihen suuntaan että tätä hommaahan laajennetaan. Aivan! Tulevaisuuden kotivara on paljon vankempi ja sen myötä meillä olisi myös mahdollista ottaa siipiemme suojaan meidän molempien sisarukset perheineen sekä molempien vanhemmat ja isovanhemmat jos tilanne sitä vaatii.

Mikä kaikki siis muuttuu? No ihan ensinnäkin se että viljelyä tulee huomattavasti enemmän mikä mahdollistaa suuremman ruokakunnan ruokkimisen oli vuodenaika mikä hyvänsä. Myöskin pihalla olevia kaivoja olisi tarkoitus puhdistaa ja tutkia, jolloin puhtaampaa vettä saisi ihan jo pihamaalta.

Viljelyn lisäksi haaveilen edelleenkin kotitarve naudasta joten muutama isompi ”muumuu” olisi harkinnassa. Meidän tämän hetkiset vuohineidit tuottaisivat toki maitoa mutta vuohien maitoa suunnittelin käytettäväksi juustoihin sekä sille ajalle kun lehmästä ei maitoa heru. Olisi siis aina jokin maidon lähde. Näin turvaisin rakkaan jogurttini saannin vähän varmemmin ja vielä kotitekoisesti. 

Myös kesäsikoja olen päässäni pyöritellyt pidemmän aikaa. Sioista saisin arvokasta lantaa pelloille ja ravintoa kissoille ja haaveilemalleni koiralle jota meillä ei vielä ole. Unohtamatta että vuoden synkimpänä päivänä voisi herkutella ihan oman sian pakaralla. ….Johan lähti taas laukalle mutta niinhän se aina kun pääsee makustelemaan tulevaa.

Myöskin viljan suhteen olen suunnitelmiani uhrannut. Mitä jos sitä tulevaisuudessa nostaisi kaapista sellaista jauhoa jonka onkin jauhanut itse. Myllyhän toki käy sähköllä joten jauhoja saisi myllätä tasaisin väliajoin jotta kaapissa olisi kotivaraksi jauhoja ja jos mylly vain on litistävää mallia niin siinähän pian käy niin että kaurahiutaleetkin tulee omasta takaa. Viljelyyn tulee niin kauraa kuin ohraakin. Saa vain nähdä miten niiden kanssa käy. Jos toivotusti eli hyvin niin kotivara tulee nousemaan näidenkin puitteissa. 

Näiden lisäksi kotivaraa olisi tarkoitus nostaa reippaammin purkittamalla lihaa. Näin liha säilyisi paljon pidempään eikä se vaadi pakastinta. Nämä minun suunnitelmat vain nielee rahaa ja sitähän minulla ei tunnetusti ole. 

Mukana kotivaran mietteissä ovat:

17 vastausta artikkeliin “Kotivara, hätävara”

 1. Omavaraistalous on tärkeä asia. Minusta sitä saisi harrastaa enemmän ihan kansallisellakin tasolla. Kiitos tästä postauksesta.

 2. Uskoisin, että ruokaa loppujen lopuksi olisi tarpeeksi vaikka ensin meinasin sanoa ei. Kannellinen vesiämpärikin löytyy, mutta tyhjänä toki tällä hetkellä – jos ehtisi sen täyttää ennen sähkökatkoa niin juomavesikin löytyisi.

 3. Ajatuksia herättävä postaus! Pitäisi itse edes ajatustasolla käydä läpi nämä samat asiat. Kuivatarvikkeita kaapista kyllä löytyy melkoisesti mutta ehkä niitäkin voisi vähän päivittää. Asun kerrostalossa joten jos sähkö ei toimisi niin lämmintä ruokaa ei ainakaan saisi kun ei ole omaa tulisijaa eikä edes parvekegrilliä. Myös vedensuhteen pitäisi varautua jos sen saanti hanasta loppuisi. Kynttilöitä meiltä löytyy yllin kyllin joten ihan pimeässä ei tarvitsi olla. Myös taskulamppu ja siihen paristoja on aina kyllä käyttövalmiina. Tähän opin varautumaan yhden pidemmän sähkökatkon jälkeen tai oikeastaan niitä oli useampi yhtänä talvena.

 4. Teillähän on luontaisesti kotivaraa vaikka minkä verran! Mulle tuli mieleen sellainen kysymys, että mitä eläimiä teillä on navetassa? Mietin, että jos vettä ei saa ja sen voi noutaa kuitenkin ihan läheltä järvestä, niin onko siinä kuitenkin jokin haaste tarvittavan veden määrää ajatellen navetta-asukkien osalta?

  Meidän linkki muuten puuttui sun listalta 😉 Olethan ihana ja lisäät sen kun joudat 🙂 https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/

  1. Meiltä löytyy navetasta tällä hetkellä kanoja, kaneja, vuohia. Veden kanto ei siis ole ongelma. Sitten jos ja kun taloon tulee nautoja niin veden kannosta tulee haastavaa. Paitsi että siinä vaiheessa kaivot tai ainakin toinen niistä on käytössä sillä ammuille ei sisältä ruettaisi vesiä normaalitilanteessa kantamaan. Kaivokin on niin kivassa paikassa että ladon oven kun aukaisee niin kaivo onkin oven vieressä. Ja ladosta on suora kulku navettaan joten kanto matka on todella lyhyt.

   Pssst. Linkkisi on kyllä listalla 😉

   1. Voi ristus 😀 No niinpä onkin 😀 *lisää kotivaralistalle lukulasien puhdistusaine* 😀

    Tuota vesiasiaa jäin pohtimaan siksi, kun meillä on haaveena muutama vuohi ja kanoja. Kanat nyt ei, käsittääkseni, mitään huikeita määriä vettä tarvitse, mutta noita viranomaisjuttuja lukiessani lukaisin tuotantoeläimiin liittyvää osiota, jossa taisi olla n. 400 litraa se lehmien vedentarve ja se kuulostaa hurjalta määrältä ja mietin paljonko vastaava määrä on vuohilla. Meillä ei ole vielä vuohia tai kanoja, koska niille ajateltu rakennus pitää remontoida joskus, mutta yksi haaste on myös sekin, että eläimille on saatavilla vettä. Meidän kaivo vaatii sähköä, joten aggru sille ainakin pitää varata. Tuolta järveltä saakka, eritoten talvisin veden noutaminen olisi jo raskasta.

    1. Meillä on se parikymmentä kanaa tällä hetkellä ja heillä on muistaakseni viiden litran vesiautomaatti. Se riittää päiväksi tirpoille ja joskus ovat juoneet päivän aikana puolet vedestä. Vuohille taas meillä menee parisen lirtaa päivässä per pää, jos sitäkään. Vähän tuntuvat niukkajuomaisia olevan mutta jos ei mene enempää niin en ala pakottaakkaan.

 5. Minä, kaupunkilainen, alan pikkuhiljaa ymmärtämään kuinka ne minun päivittäiset apulaiset (24/7 auki oleva Prisma, Wolt, Foodora, Bensikset sun) ei välttämättä olekaan silloin apuna, kun niitä todellakin tarvittaisiin 😉

  Teillä kuulostaa asiat olevan aivan kohdillaan !

 6. Hienostihan teillä siellä maalla pärjätään ja ihanaa, että voit ottaa kaupunkilaissukulaisia majoittumaan teille hädän hetkellä.
  Hienoja haaveita sinulla, toivottavasti saat ne joskus toteutumaan.

 7. Ruoan puolesta meilläkin pärjättäisiin oikein hyvin jokunen päivä, mutta vettä en kyllä mistään lähistöltä löytäisi. Jääkaapissa aina pari pulloa, mutta sillä ei pitkälle pötkitä.

 8. Lisää kotivaraan vielä paahtamattomia kahvipapuja, säilyvät paahdettuja paremmin, ja kahvimylly niin saatte suvun kesken juotua rauhassa päiväkahvit muun maailman panikoidessa vajavaisen kotivaran kanssa 😉

 9. Jos päädyt kesäpossujen omistajaksi niin kokemukset sitten kiitos jakoon! Meillä on asiaa myös pyöritelty jo useamman vuoden ajan, mutta kiristyneet aitavattimukset mietityttävät kovasti. Muuten varmaan olisikin jo possu ja sen kamu kesällä tuolla jossain tontin nurkassa.

  1. Varmasti kerron. Aitavaatimuksien vuoksi meillä siat eivät ulkoile. Tupla aitausta emme pysty toteuttamaan kivikkoisen maan ja maansuojelun vuoksi.

 10. Tuo 72 tuntia selvittäisiin. Useimmin pitäisi kyllä päivittää kaapit tällaisen varalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *